منتشر شده در شانزدهمین شماره ماهنامه ی توتم
پلانی از پاگردهای یک پدر
نوشته: عظیم رضایی کیوی
قبل از شیوع کرونا پسرم میخواست برایش PS4 بخرم و من مخالفت کردم او از من دلیل مخالفتم را پرسید:
من: 1- عاقلانه نیست برای یک اسباب بازی 15 میلیون هزینه نمود.2- همه میگویند که روزانه وقت زیادی از بازیکن میگیرد. بدین ترتیب تو در درس هایت افت قابل ملاحظهای خواهی داشت 3-موجب ناراحتی اعصاب و زود رنجی و پرخاشگری بازیکن می شود.
پسرم(ائلمان): 1- اگر خرید آن عاقلانه نیست پس به نظر شما این همه آدم که در دنیا از این دستگاه تهیه کرده اند دیوانه اند؟در شهر کوچک ما و حتی در بین همکلاسیهایم چندین نفر از آن استفاده میکنند و هیچ کدام نیز مشکل عقلی ندارند! 2- من متعهد می شوم که بیش از یک ساعت در روز با آن بازی نکنم.3- بر مبنای کدام پژوهش علمی و بر اساس کدام مرجع، ابتلای بازیکنانPS4 به بیماری اعصاب را پذیرفته ام؟
من: هرگز نگفتم آنانی که این دستگاه را خریده اند دیوانه اند. حتما آنها دلایل خود را دارند و شاید وضعیت اقتصادی آنها خیلی خوب است منظور من این بود که این دستگاه در اولویت خرید ما نمیتواند قرار گیرد. چون نیاز های واجب تر از آن را در لیست خرید دارم. در ضمن امروز تعهد می دهی چون هنوز درگیر بازی با آن نشده ای ظاهرا میگویند بازی چنان جذاب طراحی شده که گذر زمان را نمیتوانی درک کنی و حتی آدم بزرگ ها نیز نمیتوانند از آن دست بکشند. در ضمن حتی تو اگه به قول خود متعهد شدی با آیهان(برادر کوچکتر) چه کنم؟
ائلمان: پس ربطی به عقلانیت نداشت و خرید آن نیز نقض اصول عقلانیت نبود؟ وضعیت اقتصادی خانواده دوستان و همکلاسی های من نیزهیچ کدام بالاتر از ما نیست پس چرا آنها چنین کاری را کرده اند؟ غیر از این است که به خواسته فرزندشان نیز اهمیت می دهند و هنگام تنظیم لیست اولویت به نیاز فرزندانشان نیز اهمیت می دهند؟ اگر آیهان متعهد به استفاده درست نمی شود چرا من بایستی تاوان آن را بدهم؟در این مورد نیز سعی میکنم که آیهان را متقاعد کنم.
من: تعجب میکنم از خانواده هایی که درآمدشان کم است ولی همچین کاری را کرده اند. ولی پسرم! هر کسی سلیقه و اولویت خاص خودش را دارد. ما برای تو پیانو خریدهایم و تو را در کلاس های خاصی ثبت نام کردهایم و هر کتابی با هر قیمتی که خواستهای برایت فورا تهیه کردهایم در حالی که هیچ کدام از اینها را خانواده دوستانت انجام ندادهاند این را بارها خودت به من گفتهای! بودجه هر خانواده محدود است و تنها اولویت بندی تکلیف هزینه کرد آن را مشخص میکند. در ضمن آیهان فرزند این خانواده است و ما همگی در پروسه تربیتی او مسوولیت داریم و تو نیز از این قضیه نمیتوانی شانه خالی کنی و به عنوان برادر بزرگتر باید مسوولیت خود را به نحو احسن انجام دهی به ویژه چون آیهان توجه خاصی به تو دارد و معمولا کارهای تو را تکرار میکند به نوعی الگوی آیهان تو هستی.
ائلمان: من باید چه کاری را انجام دهم که PS4 به لیست اولویت شما اضافه شود؟
من: اگر بتوانی در آزمون های قلمچی تراز بالای 7000 را کسب کنی در اولویت 6 ماهه بعدی قرار می دهم.
ائلمان:ترجمه این یعنی اینکه هرگز همچین کاری نمیکنی.
من :اصلا چنین چیزی مد نظرم نبود. به نظر من ترجمه این یعنی: نابرده رنج گنج میسر نمی شود و خواستن توانستن است
ائلمان:یک درجه تخفیف بدهید و 6500 را به جای 7000 ملاک قرار دهید
من: با 6700 موافقم ولی حداقل دو بار پشت سرهم باید این تراز تکرار شود.
ائلمان: قبول
من: در صورت خرید مدیریت آیهان و محدودیت 1 ساعت بازی در روز حتما باید رعایت شود.
با شیوع بیماری کرونا بحث عوض شد این بار ما ناچار شدیم برای استفاده از برنامه" شاد "برایش گوشی بخریم.ابتدا همسرم گفت که ائلمان تنها مجاز به نسب برنامه درسی باشد ولی ائلمان گفت:
1- هیچ کدام از خانواده های دوستان و همکلاسی هایم چنین کاری نکرده اند. این کار شما موجب تحقیر من می شود.
2- چرا همه به بچه های خود اعتماد دارند ولی شما به من اعتماد ندارید اگر موردی از من دیده اید بگویید تا خودم را اصلاح کنم.
3- از ماندن در خانه با این همه محدویت خسته شدهام من میخواهم با گوشی بازی هم بکنم یا اجازه دهید مثل بقیه با دوستانم در بیرون از خانه بازی کنم یا لاقل اجازه دهید با آنها مجازی بازی کنیم.
4- مگر شما همیشه نمیگویید که بایستی مخالفت و موافقت ما و حتی خواستههایمان توام با دلیل باشد؟ یا دلایل مرا با دلیل رد کنید و یا خودتان استدلال ارائه دهید.
من گفتم: ما دوستت داریم و نگران هستیم.
ائلمان: فکر نمیکنید نگرانی شما بی مورد است؟ اولا: من همیشه در خانه و در کنار شما هستم. ثانیا: اگر تا امروز کوچکترین خطا یا نافرمانی از من رخ داده شما حق دارید که نگران شوید.آیا همچو موردی بوده؟ ثالثا:هنگام خرید پیانو نیز شما این نگرانی را داشتید ولی دیدید که دقیقا قولی که داده بودم عملی کردم.
بنده پذیرفتم ولی همسرم کماکان نگران بود.چند ماه گذشت ائلمان درخواست ثبت نام در کلاس برنامه نویسی مجازی را نمود. بعد از مشورت با پسر خواهرم که دانشجوی ارشد اقتصاد مالی است و مسلط به برنامه نویسی است در خواست ائلمان را پذیرفتم و او در سایت ایرانیان سایبر ثبت نام نمود به خاطر علاقه ای که داشت پیشرفت خوبی نیز در مدت کم داشت. روزی گفت که برای دسترسی به بعضی از متون مورد نیاز، به فیلتر شکن نیاز دارد بعد از چند روز تعلل پذیرفتم که او فیلتر شکن نصب کند ولی از آن روز نگرانی همسرم خیلی زیاد شده و همواره استرس دارد و زیاد پاپیچ بچه ها می شود و خود را نیز اذیت میکند. از طرف دیگر آیهان هم بزرگ شده و گوشی برای بازی میخواهد. فعلا گوشی خودم را هر روز 100 دقیقه به او می دهم تا به همراه برادر و دوستانشان باهم بازی کنند که ظاهرا اسم بازی "کلاو دیوتی" است.
اکنون روز به روز استرس همسرم افزایش می یابد و آیهان نیز یک گوشی دیگر میخواهد. ائلمان میگوید که مدارس حضوری می شود با خرید PS4 مشکل حل می شود، هم ما گوشی و بازی مجازی را کنار میگذاریم و هم نگرانی شما برطرف می شود. ولی شرط خرید PS4 کسب تراز حداقل 6800 با دو بار تکرار تراز بود که تاکنون محقق نشده هر چند که از 5500 به 6350 رسیده و از طرف دیگر نگرانم که این بار به این بازی عادت کنند و نتوانم کنترل شان کنم. اکنون باید تصمیم بگیرم.
قبلا چند بار به آنها اعتماد کرده ام و جواب بدی نگرفته ام و آنها به قول خود وفادار بوده اند و روابط پدر و پسری ما هم بهتر شده است.ولی جنس آن کارها با این کار متفاوت است. به نظرم مخاطرات آن کمتر از سیر در فضای مجازی است. قبلا به راحتی میتوانستم تصمیم بگیرم ولی از وقتی که با فلسفه و بالاخص با فبک آشنا شدهام کارم سخت تر شده است. البته این آشنایی ثمرات بسیاری در زندگیام داشته و در رفتارم تغییرات زیادی ایجاد نموده است. اکنون در خانه ما تنها بایستی با استدلال موافقت یا مخالفت بشود تمامی موضوعات با موافقم/مخالفم چون... ارائه میگردد و همگی ملزم به رعایت بیشترین آراء خانوادگی بدون حق ویژه والدین هستیم. هر چند که به قول بچه ها هر از چندی شیطان گولم می زند و به دوران پیشافبکی برمیگردم.
1- اعتماد به کودکان تصمیم بزرگ من در زندگی ام بوده که وقت زیادی صرف آن کرده ام به نظرم یک تصمیم نیکنگرانه بوده است.
2- پیامد و نتیجه آن تا کنون: الف- منجر به بهتر شدن روابط پدر و فرزندی شده است. ب-همچنان نگران هستیم.
3- عتماد و استدلال ورزی در روابط خانوادگی باعث تغییرات زیادی در اخلاق و رفتار بنده شده هر چند که این تغییر کاملا تثبیت نشده است.
4- به نظرم اگر بتوانم با تکرار و تمرین این تغییر را در خود تثبیت کنم زندگیام متحول خواهد شد و رفتارم حتی با دیگران نیز بهتر خواهد شد.
پلانی از پاگردهای یک پدر
توتم , رویامولاخواه